10 saker du bör veta innan du åker till SverigeSverige är ett land med många internationella influenser. Men i botten av den mångfalden finns det en del saker som är typiskt svenska.

1. Svenskar älskar kaffe och fikapauser

cup-of-coffee

 

En del förklarar vårt överflödiga kaffedrickande med att vi har mörka vintrar och behöver koffeinet. Anledningen bakom varför vi älskar kaffe är inte det viktigaste, det viktigaste är att vi hinner med både förmiddagsfika och eftermiddagsfika, gärna med en kaka eller bulle till.

 

2. Utomhusaktiviteter lockar

girl-outdoor

Nu ska vi inte dra alla över en kam, men många väljer att ta vara på de härliga skogar och vackra utomhusmiljöer som finns. Tack vare Allemansrätten kan man fullt ut njuta av frihetskänslorna och rörelsefriheten som skogar lockar fram ur oss. 

3. Lilla landet lagom

svenska flaggan sverige svensk fana flagga

Kanske det svenskaste ord som finns: lagom. Inte för mycket, inte för lite. Lagom. Precis perfekt. Ordet lagom för oss också in på Jantelagen. Man kan tycka vad man vill om den men den är en grundpelare till vad som är svenskt. Du ska smälta in, inte vara för mycket eller för lite. Du ska vara alldeles lagom. 

4. IKEA i varje svenskt hem

ikea

IKEA med sina sätt-ihop-själv-möbler, det hittar vi i dem flesta hemmen.

5. Pappor med barnvagnar

kid-daddy

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Jämställdhet mellan män och kvinnor värderas högt och är en viktig politisk fråga.

6. Handla innan 17.00

bag-shopping

Matvaruaffärerna är som mest hektiska efter 17.00 då de flesta slutar arbetet. Passa på att handla timmarna innan så slipper du långa köer.

7. Kom i tid

ID-100169250

Tålamod är en dygd men för svenskar är punktlighet en minst lika viktig dygd, om inte viktigare.

8. Alkoholmonopol

champagne-

Alkohol får säljas på barer och restauranger, men vill du köpa med hem får du gå till en av de statligt ägda butikerna kallade Systembolaget.

9. Mörka, kalla vintrar

winter

På vintern känns det ibland som att solen har glömt bort Sverige och de få ljustimmarna varje dag består ofta av ett dämpat, vitt ljus på grund av snömolnen som täcker himlen. Men om nu solen glömmer Sverige på vintern så ger den tillbaka tusenfallt på sommaren då dagarna aldrig verkar ta slut.

10. Att kunna svenska underlättar

svenska underlättar

Att kunna engelska tar dig långt i Sverige, men att kunna Svenska tar dig längre. Det finns SFI-kurser för invandrare som är skapade för att göra det enkelt att lära sig språket. Att kunna språket är nödvändigt för att komma in i det svenska samhället.